Pacjenci onkologiczni

Dietetyka dla pacjentów onkologicznych

Konsultacje onkologiczne przeznaczone są dla osób:

  •  

    U których rozpoznano nowotwór i chcą zacząć zdrowiej się odżywiać jeszcze przed rozpoczęciem leczenia,

  •  

    U których zastosowane leczenie powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – biegunki, zaparcia, nudności, suchość w jamie ustnej, problemy z przełykaniem, brak apetytu,

  •  

    U osób po zakończonym procesie leczenia, aby jak najszybciej wrócić do formy oraz minimalizować ryzyko nawrotu choroby,

  •  

    U osób, które przez swoją nadwagę i otyłość są bardziej narażone na występowanie nowotworów i chciałyby im zapobiegać.

Pamiętaj, że niedożywienie zmniejsza szanse na zdrowie. Otyłość natomiast zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby odpowiednio się odżywiać w trakcie choroby. Nie ma uniwersalnej „diety na raka” ale jest skuteczna dietoterapia i dietoprofilaktyka, które znacząco pomagają w chorobie